Girlytalk

Vegan? 

Jag läste näringslära för över 10 år sedan. Den var en baskurs på universitetet så den var ganska basic med att beräkna kolonier och vitaminer etc. 

Jag har alltid trott på en balanserad kost. Lite av varje. Tallriksmodellen. Jag är uppväxt med en mamma (och många av hennes vänner) som konstant bantade, Viktväktarna mest. Och under tonåren mådde jag völdigt dåligt av det. 

Nu är det inne att äta vegetariskt eller tom veganskt. Har sett det i mångas mål för 2018 och jag känner att jag kan völdigt lite om det. Jag äter inga baljväxter så för mig är varken vegetarian eller vegan ett alternativ, men mer vegetariskt kan ju vara det. 

Är det så att det är snällare mot miljön att äta veganskt? Jag har hört mycket om att soja-odlingar är väldigt dåligt för miljön tex. Jag tänker också att det måste odlas mer om djuren inte ska “användas” för mat? Vad har man i kaffet istället för mjölk? Hur kan man få i sig allt utan animaliska produkter? 

Det skulle vara så roligt om någon läser med kunskaper kunde dela med sig! Jag vill verkligen lära mig lite mer. 

6 kommentarer

 • Tove

  Sojaodlingar ÄR dåliga för miljön. Men det är inte ett argument för att inte äta veg i min värld. Den största andelen soja används till djurfoder i vilket fall. Men det är klart, är man veg av miljöskäl äter man troligen inte soja till lunch och middag varje dag utan baljväxter. Sojaprodukterna har ju en artificiell smak som påminmer om kött och det är många vegetarianer som inte gillar det.

  Det stora problemet som jag ser personligen med köttätande är att det är resursslöseri och inte sällan även involverar djurplågeri. Det är iallafall de två anledningarna till att jag är vegetarian.
  Det går åt 10 portioner spannmål för att producera en portion kött.

  • alex

   Jag är allergisk mot soja så det var bara ett exempel på en sak jag hört.

   Ja alltså djurplågeriet känns ju fruktansvärt och alla transporter (utsläpp etc).
   Men det där med spannmål för en portion kött var nytt för mig. Absolut något jag tar till mig!

 • happy

  Det finns godare “mjölkalternativ” än soja tillexempel mandelmjölk och havremjölk. Min fd man hade Ulcerös colit och hans tarmar var ibland i så dåligt skick att vi fick utesluta alla produkter med mjölk, gluten och smakförstärkare. Så alternativ till komjölk finns 🙂

  Jag har också noterat trenden och funderar på om det är en pendeleffekt till tidigare trender där kött var en huvudkomponent i dieterna? Jag har ätit mycket mer kött sen jag blev sambo med T, det känns inte så bra men jag försöker balansera det med vegetariskt när jag äter lunch ute eller lagar mat bara till mig själv.

  • alex

   Ja kanske måste jag smaka mig fram. Tror dock inte att min mjölkskvätt i kaffet är en storbov.

   Jag tror absolut det är en mottrend till lchf som var typ bara animaliskt för några pr sedan.

   Ja vegetarisk lunch funderar jag också på.

 • Ebba

  Hej!
  Kul att du är öppen för mer vegetariskt 🙂 jag tror många känner att de inte längre kan rättfärdiga att äta kött varje dag. Att dra ner på mängden kött och satsa på kvalitet tror jag på – så började jag göra för 7-8 år sedan och nu äter jag fortfarande fisk någon gång i veckan men bara kött ett par gånger om året, och då när jag kan köpa det direkt från en gård. Det är absolut mer miljövänligt. Istället för att tänka att vi måste “använda” djur som föds upp för att bli mat, tänk hur mycket resurser vi skulle kunna spara om vi inte behövde föda upp dessa alls! Om, som någon ovan var inne på, vi istället kunde använda de åkermarker som går åt till djurfoder till mat åt människor istället. Om vi alla blev vegetarianer skulle vi ha en reell chans att möta matbehovet för alla människor.
  Sojaprodukter är inte så bra ur klimatsynpunkt.. Skippar det utom ibland, då jag köper ekologiska produkter. Havremjölk är toppen – kan tipsa om svenska märket Oatly som har jättegoda produkter! Finns iaf att få tag på i mataffärerna i England så kanske i Tyskland också?
  Lycka till!!

  • alex

   Tack för pepp och tips!
   Vi köper ocksp mycket kött direkt från gård men jag tycker att det är lite samma samma. Alltså jag vet ju inget om djurhållningen på den gården heller…
   jag ska se om jag hittar oatly här, det finns störr utbud av mat här än i England tycker jag så hoppas det finns. Prova kan man ju alltid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.