Tjejsnack by Alex

En del av Girlytalk

Tandläkare i Tyskland 

Ganska ofta tänker jag Att en gång i tiden var Sverige ett föredöme med socialförsäkrings systemet, barnbidrag, skola och sjukvård etc. Men någonstans på vägen blev Sverige så himla nöjt med det och har därför suttit på sina arslen och andra länder har gått om, vårt socialförsäkrings system har inte alls utvecklats med tiden, men vi vägrar erkänna att andra länder är bättre eller har bra idéer. 

Så här funkar tandläkaren i Tyskland. Precis som med Läkare är tandläkare privata och har en egen klinik, de flesta är anslutna till sjukförsäkringssystemet men inte alla. 

Tandvårdsförsäkringen är statlig och till för alla medborgare. I försäkringen ingår det som anses nödvändigt men inte mer än smärtstillande, lagning med amalgam, två undersökningar per år och en borttagning av tandsten. Vill du ha lagning med annat än amalgam så får SU bekosta det själv. 

Ska du göra något större ingrepp som krona eller löständer eller så får du ansöka hos försäkringskassan för att få bidrag. 

Tyvärr hade inte min tandläkare i Tyskland någon tid att dra ut min tand förän 3 oktober så jag bokade in mig hos min tandläkare i Sverige om en vecka. Där är ingenting gratis… 

2 kommentarer

 1. Vad är amalgam…?

  Alltså det som är så weird i Sverige är ju att de är olika åldrar för gratis tandvård. Jag flyttade till Göteborg och plötsligt hade jag fri tandvård tills 24 år och fick alltså hela min implantatbehandling utan att behöva dra in försäkringsbolaget. 60 000 kr, som mina två(!) försäkringsbolag redan godkänt och var villiga att betala(!) – men det gick då under “fri tandvård”, gött för mig men mindre gött för statskassan…

  • alex

   18 augusti, 2016 at 08:50

   Jag tror att det är den där svarta lagningen som inte används i Sverige längre för att den ger cancer typ.

   Ja det låter ju väldigt märkligt! Men bra för dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Tjejsnack by Alex

Tema av Anders NorenUpp ↑