Girlytalk

Jobb i Tyskland

Önskeinägg från Escaping reality.

Det jag gillar med Tyskland är att jag känner att man får vad man förtjänar. Jobbar du hårt och är duktig på ditt jobb så ser tyskarna det och du blir “belönad” med högre lön eller andra förmåner. Jag har varit på riktigt dåliga arbetsplatser men så här tycker jag att det funkar överlag. Det är också upp till dig. Vill du jobba där du jobbar så är det helt okej men vill du göra karriär så är det upp till dig. Ibland kan jag känna att Sverige är lite tvärtom, alla ska göra karriär men ingen ska sticka ut. 

Tyskland är betydligt mer hierarkiskt än Sverige på arbetsplatsen. Som kvinna kan man ibland jobba lite i motvind men det gäller nog alla som inte är chefer. Chefer behandlas med mer respekt och rövslickeri. På något sätt gillar jag det, inte rövslickandet men det finns tydliga linjer för hur man ska bete sig på jobbet. Sedan är jag ju en person med många åsikter och jag passar nog inte in i den tyska mallen på en tyst och försynt arbetare men så är det ibland, jag tror (eller intalar mig) att det uppskattas med starka kvinnor även om det inte är normen. 

Arbetet är betydligt mer flexibelt än i Sverige vilket jag älskar. Jag har ju ett kontorsjobb och även här gäller eget ansvar. De flesta på mitt jobb börjar runt 9 på morgonen men man kan börja när som helst mellan 7-11 och sedan gör man sina timmar och går hem. Eller så jobbar man hemma. Valet och ansvaret är ditt. 

Som jag nämnde lite kort så delas barnen/ungdomarna in redan i skolan i en akademisk klass och en mer praktisk. Har du en utbildning är det relativt lätt att få jobb, har du ingen utbildning finns det sk minijobb som betalar sjuktdåligt men du for jobba och kanske få in en fot. Tyvärr klarar man sig inte på lönen från ett sånt jobb utan man måste isf ta flera. 

Nu blev detta också lite mer faktabaserat så det kommer fler inlägg om detta. 

3 kommentarer

    • alex

      Ja jag upplever att arbetsmarknaden är rörligare. Iom att den är mer hierarkisk så spelar inte “kontakter” lika stor roll. I Sverige upplever jag ibland att den som känner chefen får jobbet men i Tyskland handlar det om vem som passar för jobbet (utbildning, erfarenhet och så klart läggs en viss vikt vid personlig lämplighet).
      Framför allt upplever jag att det är lättare att byta jobb inom organisationen/företaget (inom överskådlig tid) så man ska inte vara rädd för att typ ta ett “skitjobb” inom företaget man vill jobba för och sedan visa framfötterna och snabbt ta sig uppåt. Att man kan byta tjänst inom företaget gör ju att fler jobb blir lediga.

      Det bästa, tycker jag är att, man som kvinna med barn nästan förväntas jobba deltid. Der är inga problem eller nackdel om du inte vill jobba 100% utan det ses som naturligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.