Tjejsnack by Alex

En del av Girlytalk

Viktångesten kommer som ett brev på posten 

Som ni vet har jag haft ätstörningar tidigare, anorexia. Och precis som med alkoholism blir man aldrig 100% frisk utan man är “nykter” anorektiker och der har jag verkligen känt av den här helgen. 

Dels instruktionen att äta långsamt, den här yoghurttallriken har jag ätit av i över 30 min: 

  

Känslan av att tvinga i sig och samtidigt lägga band på sig gör att måltiden inte alla blir lustfylld. Precis så var det under min anorexia-behandling också. 

Dessutom väger de mig. Jag äger ingen våg och har inte gjort sedan jag blev frisk. Jag vet att en våg lätt gör att jag fastnar vid siffrorna och jag lägger fokus på andra delar av min kropp. Att den ska kännas frisk och stark och hur kläderna sitter. Jag har stenkoll. 

Här vägar de på mig och efter 2 liter dropp hade jag gått upp 1,5 kilo. Kände hur gamla negativa tankar återkom och jag fick nästan panik! 

Nu har jag lyckats lugna mig själv och hoppas på att jag får åka hem idag, jag inväntar provsvar, så att jag får äta min egen mat och sova i min egen säng bredvid min egen man. 

4 kommentarer

 1. Jag vet att det är knepigt som nykter anorektiker (älskar det uttrycket, väldigt bra sammanfattning!) men du ska ju gå upp en hel del i vikt under en graviditet. Barnet väger, moderkakan väger, fostervattnet väger osv. Känsla och hjärna stämmer inte överens i de här situationerna men den tanken hjälpte mig iaf. Blir det för svårt kanske det är bra att nämna de känslorna för någon läkare eller barnmorska? Jag håller tummarna för att du blir bättre och får åka hem snart!

  • alex

   28 februari, 2016 at 13:04

   Ja jag ska prata med min barnmorska i veckan. Jag har inte alls haft problem med de tankarna tidigare utan det blev nu när jag stod på vågen. Idag kändes der dock bättre.

 2. Jag förstår känslan, har själv haft ätstörningar och kämpar för att gå upp i vikt nu innan vi planerar att bli gravida. Man gläds för varje kilo man går upp, samtidigt som en del inom en tycker att det är svinjobbigt. Men vad skönt att du äntligen fått hjälp av sjukvården, den här graviditeten har ju hittills bara tärt på din kropp! Nu är det dags för dig och bebisen att må bra och lägga på er en hälsosam vikt, hoppas att ni kommer få det stöd du behöver och att illamåendet också försvinner! 🙂

  • alex

   28 februari, 2016 at 13:06

   Tack så mycket för din kommentar! Ja det är en svår balansgång kanske framför allt för att “samhället” eller idealet hela tiden säger åt oss att vara smala. Jag önskar dig all lycka med viktuppgången och graviditeten!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Tjejsnack by Alex

Tema av Anders NorenUpp ↑