Girlytalk

Om jämställdhet

umea-genus-6

Gu så svårt det är att leva jämställt. Är vi redan förlorade?
Nu är jag verkligen inte rabiat på något sätt, men jag tycker självklart att män och kvinnor ska ha lika lön för lika arbete, jag tycker också att män och kvinnor bör dela på föräldraledigheten (men kanske inte tvingas till det). Jag tror att barn behöver sin mamma och sin pappa lika mycket och att inte dela på ledigheten är att beröva barnet av detta.
För oss kommer det dock bli svårt, V jobbar på ett annat vis än mig. Ja nej nu kom jag från ämnet.

Även fast vi båda jobbar 100% så blir det “naturligt” så att jag lagar mat, handlar och städar. Och egentligen är det inte detta som är problemet för mig. Problemet är att jag har koll!
Ni vet stenkoll. Och V har ingen aning om någonting (så känns det idag).
Han räknar med att jag ska ha koll. Och jag har koll. På allt. Var passen är, vad vi har i kylen, när folk fyller år, var vi ska och så vidare. Och jag brukar försöka släppa kontrollen över sånt som bara rör V. Typ hans pass så att han ska lära sig. (låter som om jag har en hund…) men det rör honom lixom inte. Han blir superstressad när han inte hittar det han söker eller glömmer bort att han ska till Shanghai imorgon och inte har tvättat men han lär sig lixom aldrig.

Känner ni igen er? Är det ett genusproblem? att vi kvinnor tar ansvar för att ha “koll” på saker och ting och att män räknar med det eller är det bara ett problem vi har?

2 kommentarer

  • Escaping Reality-ett nytt liv

    Vi har det likadant här hemma men jag har aldrig sett det som en könsuppdelning, mer bara personligheter. Han är mer disträ än jag, han är tidsoptimist medan jag alltid vill ha minst tio minuter till godo osv. Däremot är det mest han som lagar mat helt enkelt för att han tycker det är roligt. Men så länge det inte är ett problem för er som par, så länge han inte blir sur om du ber honom gå och handla eller hjälpa till med städningen, skulle jag inte oroa mig för mycket. Det handlar ju om att få vardagen att fungera för er som par, tänk typ lagsport.

    • alex

      Jag fick typ en liten uppenbarelse av det här, just det vi är ju inte bara man och kvinna vi är ju V och Alex också. Du har sååå rätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.