Girlytalk

Jag kan allt-människor

Har ni tänkt på att det finns människor som tror sig kunna allt?
När jag jobbade som lärare fanns där en person, vuxen kvinna runt 35, som läste till undersköterska. Hos mig läste hon svenska som andraspråk 1. Hon var en sån person som trodde att hon kunde allt. T.ex. så ville hon gärna tala om för mig hur jag skulle göra mitt jobb. Först föreläsning, sedan svara på frågor, sedan gå igenom frågorna, sedan prov.

Jag tror vi måste sluta med det. Att tro att vi kan andras jobb/yrken/professioner bättre än dem. Vi måste också sluta ta på oss titlar som vi inte är berättigade till. Jag har t.ex. en bekant som säger att hon är “pedagog” efter att ha läst en termin pedagogik på universitetet. En pedagog är en lärare och de har läst minst 3 terminer pedagogik på universitetet. När vi gör på detta sätt så underminerar vi de yrken vi tror att vi kan.
Ingen skulle ju påstå att hen är hjärnkirurg bara för att hen kan filéa en kyckling.

Jag tror inte att det spelar någon roll på vilken nivå utbildningen ligger, eller om det handlar om en erfarenhetsbaserad kunskap, vi måste sluta tro att de vi idag kallar lågstatusjobb undersköterska, städare, lärare är arbeten som alla kan utföra. Vi måste ge oss själva och våra medmänniskor credd för det de gör. Vi ska aldrig mer säga saker som “Det är bättre med en outbildad tolk för då kan tolken också förklara för den andra, inte bara översätta rakt av”.

Vi måste också sluta tro att vi kan allt. Det finns massa saker som vi inte kan och det är inte farligt. Alla är vi bra på olika saker och har lärt oss och tagit till oss olika saker. Alla behöver inte prata engelska flytande, alla behöver inte vara experter på precis allting. Nej låt människor vara specialister och använd istället det faktum att vi är duktiga på olika saker.

0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.