Tjejsnack by Alex

En del av Girlytalk

Mat och förstoppning

Hur mycket kan man skriva om en bäbis egentligen? Mycket! 

Vi har bytt ersättning till Nils och flaska. Först åt han ersättning från nestle och hade en flaska från mam, men han blev så himla gasig och fick så ont i magen att jag för några dagar sedan bytte. Dels ville jag att ersättningen skulle vara ekologisk men sedan ville jag prova en ersättning baserad på getmjölk. Jag har hört att getmjölk är mest likt bröstmjölk och tänkte prova. Det blev märket holle som är vanligt här men knappt finns i Sverige, hittade det här

Flaskorna bytte jag ut till märket dr. Brown och dessa funkar verkligen. Nils sväljer mycket mindre luft så de är ett tips och verkar finnas överallt typ här.


Jag upplever att Nils har mindre ont i magen nu och är mindre gasig. Så skönt, men! Nu har han blivit lite förstoppad. Han får ut bajset själv men det är för hårt. Åh jag blir så ledsen. Vill be om ursäkt för att den där jävla mjölken lyser med sin frånvaro och istället för att ge honom världens bästa bröstmjölk och bara der ger jag honom nu ersättning och tre sorters magdroppar. Kemikalier på kemikalier känner jag! 

Det är tydligen vanligt att bäbisar som äter ersättning blir hårda i magen men jag känner ändå att det är problem på problem. Ja jag gör det kanske lite större än vad det är. Men förstoppning känns inte alls bra! 

Fail! 


Nils är en ny bäbis, roligare men jobbigare. Han sover lite sämre. I natt var han vaken och pigg mellan 4-6, jag var halvsovandes och inte ett dugg pigg och han sover knappt på dagarna. Vill vara nära och titta på saker (typ rakt in i vår grå soffa, ja alla har vi olika intressen). 

Jag promenerade in mot stan och fixade lite ärenden och sedan var huvudvärken och tröttheten ett superfaktum… Därav fikat… Var sockerfri igår iaf! Haha! 

Slut med socker

Sedan Nils föddes har jag ätit godsaker varje dag. Det beror på att det äntligen var gott igen men också på att jag varit trött och behövt energin. 

Nu börjar dock kroppen säga ifrån. Jag får en viss typ av finnar när jag äter för mycket socker och hamnar lätt i en ond cirkel med lågt blodsocker, huvudvärk och sötsug. Så nu måste jag skärpa mig lite. 

Mer frukt och vatten och möjligen mer kaffe men mindre choklad och godis. Åh va tråkigt det känns men snart är det semester och då ska jag äta glass varje dag! 

  

T-shirt-akuten

Det finns så många utmaningar och problem som nybliven mamma, ett av dem som jag fokuserar mest på är akut T-shirtbrist. 

Som ni vet så kunde jag ju ha mina vanliga kläder hela graviditeten. Dock köpte jag ingenting nytt utan nötte på de tröjor jag redan hade, även om magen var minimal så är ju tröjorna nu slappa och i ärlighetens namn ganska slitna. Dessutom är jag ju smalare nu än innan jag blev gravid så allt är hängigt. 

Jag har haft tröjor i ekologisk bomull från Gina tricot, älskar när en modell finns i många färger men de håller ju egentligen inte jättelänge, men är väldigt prisvärda tycker jag. 

Nu vill jag ha lite bättre t-shirts, mer kvalité, både tighta och lite mer ”of-fit”. Vad har ni för tips? 

Inte kärlek vid första ögonkastet

Under graviditeten var jag ju rädd för förlossningsdepression nu när jag har varit mamma i nästan tre veckor så tänkte jag skriva lite om mina könslor kring det. 

Nils förlossning var utdragen men han föddes vaginalt. När han kom ut så var V redan kär, det tog ungefär 1 sekund för V att knyta an. Själv var jag mest förvirrad. Jag var inte förbered på att förlossningen skulle gå så snabbt i slutet eller kanske ens på att det skulle komma ut ett barn. Jag fick upp Nils på bröstet men när jag skulle krysta ut moderkakan så gav jag honom till V. Där låg han i två timmar och det var de mysigaste timmarna i Vs liv. 

Jag var fruktansvärt trött efter förlossningen, jag hade inte sovit på fyra dygn, och visst tyckte jag att det var en fin pojke men mest ville jag vila och åka hem. 

De första dygnen hemma var hemska. Jag hade ingen mjölk, och Nils skrek inte men somnade aldrig. Sov inget de två nätterna heller och var upp i en dryg vecka utan sömn. 

Jag kände aldrig att jag ville skada Nils eller lämna tillbaka honom men ansvaret var så mycket större än kärleken. Allt var nytt och ingenting fungerade. Samtidigt blev jag tvingad att bära även VS oro så det blev en extra börda. V tyckte dessutom att det var jobbigt att jag inte gullade/gosade/älskade Nils lika mycket som han gjorde och försökte tvinga fram det genom frågor typ ”visst är han söt?”, ”är han inte Perfekt?” Eller ”ska du inte ge honom en puss?” Vilket enbart gjorde mig mer irriterad. 

När Nils sedan fick ersättning var jag så slut att jag skrattade och grät varje gång jag la mig i sängen. Lyckan över att få sova någon timme. Efter en vecka kunde jag känna: shit det här är mitt barn! Och börja se likhet och personlighetsdrag (sånt vi inbillar oss är personlighetsdrag). Det var också då jag började sjunga för honom och prata med honom. Jag tror fortfarande att min känsla av ansvar är större än känslan av kärlek men kärleken finns där. 

Jag kan känna att han är himla söt och att jag skulle kasta mig framför ett tåg för att rädda honom så jo kärleken kommer så smått. 

  
Jag och V är dessutom väldigt olika här. V kan bli kär i allt möjligt på en sekund. En person, en bil, ett djur, en cykel etc. Medan jag är betydligt mer skeptisk mot både saker, människor och djur. Så jag känner inte att jag är nära att drabbas av depression eller att jag har anknytningsproblem, jag känner att vi är olika och att jag behöver lite mer tid på mig. Och det är en skön känsla! 

En kaffe-och-choklad-dag

Igår provade jag att pumpa ut mitt ena bröst, på 15 minuter fick jag ut 5 ml. Vet inget om hur mycket man bör få ut men det var deprimerande lite. Jag ammar på ett tag till det är mysigt och något får han i sig. 

Nils har ont i magen i dag, tror jag, kommunikation är inte hans starka sida. Så han har sovit dåligt och jag med. Nu sover han på mig, annars missnöjd och jag dricker kaffe och äter choklad. Och ser en film som jag velat se typ ett år, recension kommer. 

  
Ska försöka blogga klart om Tyskland också. Och lite andra tankar jag har. 

Fylld fläskfilé

Lyxmat på en måndag men detta var riktigt gott. Är tyvärr kass på att ta snygga matbilder men vi åt fylld fläskfilé för någon dag sedan. 

  
Jag brynte på fläskfilén i pannan, skar upp den och proppade i färskost med smak av paprika/chili typ och gräddade den i ca 20 min på 225 grader. Servera med sallad och potatis av valfri sort. 

Det här är säkert supergott att grilla också. Eller fylla nötkött med ost.  Original receptet som är mer utförligt hittar ni här.

« Äldre inlägg

© 2016 Tjejsnack by Alex

Tema av Anders NorenUpp ↑