Tjejsnack by Alex

En del av Girlytalk

Tyskland passar mig 

Ligger i solen och väntar på att Nils ska vakna, kom på att jag lovat ett sista inlägg om Tyskland efter escaping reqlitys önskemål. Här finns det Andra.

Jag trivs bra i Tyskland. Självklart längtar jag hem ibland till kompisar och familj och kebab och annat svenskt men jag trivs bra här. 

Jag har ju fördelen att ha en tysk man så han har kunnat presentera mig för sina vänner och familj och på det viset får jag en del gratis. 

Som alla ställen tycker jag att det är lättast att få kontakt med andra invandrare/expats, vi kan alltid enas om konstigheter, ensamhet och hemlängtan. Men tyskar är överlag väldigt trevliga och nyfikna på Sverige och svenskan på ett sätt jag inte upplevt tidigare tex när jag bodde i England eller Italien. 

Som jag nämnt förut rör man sig ofta och är i naturen, jag är en riktig statsmänniska men med naturen så nära så kan tom jag hamna där ibland. Jag gillar ett liv där man rör på sig och det tycker jag är normen här även om det så klart finns undantag och dricks en del öl. 

Tyskland har ett välfärdsystem som är fantastiskt och jag kan känna mig trygg med vård, skola, föräldrapenning osv. 

Tyskland är likt Sverige i det stora hela men mer lättsamt. 

Filmtips: zoolander 2

Eller snarare en varning, se inte denna. Alltså jag älskar zoolander (1). Det jag gillar är förutom att själva storyn är helt absurd att den är så fruktansvärt ironisk. Det finns repliker från den filmen som får mig att vrida mig av skratt. 

Allt detta hade de missat i tvåan. Filmens story kändes inte alls originell och dessutom så kändes den lixom ”för mycket” på ett sätt som ettan aldrig gjorde. 

Den här filmen tyckte jag inte alls var sevärd trots att de fått med precis hur många kändisar som helst i olika konstiga små roller. 

Förkyld i Stockholm 

Jag har fått någon märklig förkylning. Konstig i halsen, konstig röst och ont i nacken och huvudet och supertrött! 

Tröttheten beror säkert på att jag sover upphackat också. Men ändå bra. 

Nu är vi i alla fall tillbaka i Stockholm igen efter några dagar i Dalarna. Det är skönt! Älskar Stockholm! 

Har massor av inlägg om allt möjligt till er, men de får vänta lite. Till förkylningen lagt sig och jag orkar tänka. 

10 saker du inte visste om V (och oss): 

1) V står för volker. Uttalas Folker, som folke med ett r på slutet. 

2) V är väldigt lugn men blir helt galet arg när han är hungrig. Det är dock han som lugnar mig 99,9% av gångerna. 

3) även om V är väldigt lugn så är jag den som är lösningsorienterad och tänker att allt löser sig. V kan verkligen fastna vid småsaker typ om jag ber honom köpa spaghetti och så finns bara tagliatelle då köper han inget, det blir lixom kortslutning. 

4) V har få nära vänner och jag har fler vänner både nära och bekanta. V möter också mönniskor hela tiden i jobbet och blir lite mätt på det. Jag kan inte få nog av människor. 

5) V älskad nyheterna och zappar mellan olika nyhetsprogram hela kvällarna när han ser på tv. Jag föredrar något lättsamt. 

6) V är kvällsmänniska och jag är morgonmänniska. 

7) V föredrar öl och jag föredrar vin. Men vi dricker väldigt sällan alkohol. 

8) varken jag eller V tycker om Ikea. Överlag undviker vi platser med väldigt mycket folk, fast jag kan tycka att julhandeln är lite mysig. 

9) vi har koll på ekonomin och jag på allt annat. 

10) V läser inte en enda blogg medan jag älskar de bloggar jag läser. Eller ibland kikar han in här. 

Idén hittad här hos Ika.

På landet 

Vi njuter av den svenska sommaren i Dalarna. 


Plockar blåbär och smultron. Och äter dem i olika konstellationer. 


Drack också ett rosévin som tydligen blivit utsett till världens godaste. Finns att beställa på systemet. Den var faktiskt riktigt god också! 

Max och ex 

Igår hade jag ett ”lunchmöte” med min exman. Vi har fortfarande affärer ihop och tillslut kan vi också vara goda vänner. 

Han kan få mig att skratta så jag kissar på mig och tappar luften, så också igår. 

Vi är båda långsinta så in i helvete och han är en bra övning i att släppa gammalt, inte vara bitter och gå vidare. Och att vilja varandra väl trots att man inte är ett par. 

Min exman älskar Max, hamburgerkedjan, så när han är i Sverige äter han där minst en gång om dagen. Därför hölls lunchmötet på Max. 

Jag åt deras halloumi-burgare, helt okej, och sedan deras hallon-lakrits-milkshake. Helt ärligt: det var en vanilj-milkshake med hallon- och lakritsströssel i botten. Lite lame men helt okej. 

Hur uppfostrar man en pojke? 

Att födas med snopp betyder mycket i dagens samhälle, det finns många fördelar med att vara pojke/man. Högre lön, minskad risk för att bli våldtagen men däremot högre risk för att hamna i slagsmål. Vi, i min familj, är dessutom vita och höginkomsttagare så vi är ännu mer preivelegrade (OBS! Jag har ingen snopp men de andra i min familj har det). Linnea skrev om det mycket bättre här.

Men att uppfostra ett barn och kanske framförallt en pojke känns svårt för allt det onda i världen görs av vita män. Ja en väldig generaliseringen men vita män sitter på makten, både den stora politiska makten men också den mindre makten i samhället. Hur ska jag få min son att använda sin makt rätt? 

En klok vän sa till mig att hon trodde att nyckeln var två egenskaper. Tacksamhet och givmildhet. Min vän menade att män är egoister medan kvinnor tänker mer på andra än sig själva. 

Efter några dagars funderande är jag benägen att hålla med. Jag upplever att män oftare tar sista kakan utan att fråga om någon annan vill ha, köper något som bara de har glädje av, ”glömmer” att bjuda ur godispåsen och tar för givet att om det står mellan två val så är det hans som blir det som gäller. Så klart!, små små saker men som ändå är att tänka på sig själv innan andra. 

Kan det vara så enkelt att vi som föräldrar till pojkar kan lägga en grund för en mer jämställd värld bara genom att lära våra pojkar att vara mer omtänksamma? Bjuda mer, lyssna mer och säga tack lite oftare. 

När jag tänker på att lägga den grunden så känner jag mig lugn. Det känns som att jag kan klara av det. Sedan är ju frågan om det räcker… 

« Äldre inlägg

© 2016 Tjejsnack by Alex

Tema av Anders NorenUpp ↑