Tjejsnack by Alex

En del av Girlytalk

En galen man 

Jag har fått för mig att jag vill jobba. Nu. Jag har varit hemma en vecka själv och jag trivs inte helt med det. Så jag skulle vilja jobba och har fått en öppning där jag jobbar 20% av min heltid och ska isf vara på jobbet mellan 18-21 en kväll i veckan. 

Åh det lockar så. Men är så klart lite kluvet! Men jag tror verkligen att det skulle vara bra för mig. 

Det jag vill komma till är att V är 100% stöttande! Så underbart att ha en man som kan lyssna, även på det jag inte säger, och sedan stötta mig. Att börja jobba om än väldigt lite när man har ett så litet barn är inte normen här utan folk tycker nog att jag är lite dum i huvudet. Fick frågan om jag inte borde prata med en psykolog om min vilja att jobba. Och V stöttar dessa galenskaper. 

Att ha en man som är lika galen som mig eller i alla fall som accepterar och uppmuntrar mina galna idéer. 

Fred och frihet 

När Nils sover som en stock på vår stora dubbelsäng, helt utan ett bekymmer i världen, då slår det mig att inte alla barn (och vuxna) kan sova så. 


Jag är så tacksam för att jag lever i ett land i fred. Jag är tacksam för alla friheter vi har. Vi får tänka, tycka och tro vad vi vill. Vi får älska vem vi vill och vi jag ett skydd av staten. 

Jag är glad och stolt över att vara en del av det. Att betala skatt, skänka leenden och ge tillbaka. Jag har en strävan att göra världen bättre. Omöjligt uppdrag? Ja visst! Men kanske kan jag förbättra världen för en person och det är mer än nog för mig. 

Sverige 

From idag och hela den här veckan kör jag på inlägg om tacksamhet. Jag har så lätt att bli gnällig och det ska brytas nu. 

Idag åker jag och Nils till Stockholm och jag är så tacksam för att jag har den möjligheten. Att jag har massor av föräldraledighet och kan ge Nils språkbad i svenska och hänga med två av mina bästa vänner som har barn som är två månader äldre och två veckor yngre. 


Jag är tacksam för att Sverige är nära oss. Och att det inte är allt för dyrt att flyga dit.

Tacksam för att jag har kvar vänner där trots att det var 14 år sedan jag flyttade därifrån. Tack för Sverige! 

Köpa mig en nystart 

Nämnde tidigare att det är mycket fika nu. För mycket fika. Jag behöver äta ”bra” mat för att gå upp i vikt och må bra i min diabetes men besök, trötthet och tristess gör att jag har så svårt att sluta med fikat. 

Men nu är Vs semester slut och det är dags för vardag så nu räcker det! 

Första dagen (i måndags) åt jag kakor till frukost. Går int så jättebra med andra ord så jag köpte mig något för att komma igång. Kanske inte det bästa sätter men men… 


Köpte mig en större vattenflaska i metall. För sockersug, vilket jag har för mycket av nu, kan ofta orsakas och lösas av vätska. Vatten då. Så med min dyra flaska ska jag dessutom motivera nig att dricka mer. Och påminna mig om att jag är för snål för att köpa fika nu. 


Älskar känslan av att dricka ur metall, jämfört med plast, och tycker om att spara på naturen. 

Japp jag kan rättfärdiga detta köp på många plan. Nu ska jag skärpa mig med maten i alla fall! 

Karriärlistan 

Vad ville du bli när du var liten? 

Jag ville Bli brevbärare. Var hysteriskt ledsen över att jag inte kunde cykla och för att spä på min olycka så bestämde jag mig för att bli brevbärare. 

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?

Jag ville jobba med träning, men visste inte riktigt hur.  
Gick du någon nishad gymnasielinje?

Jag plockade ihop min gymnasieutbildning helt själv men läste samhälle med inriktning på specialidrott, läste utökatprogram för att få med allt.  
Vad hade du för betyg?

Jag hade jättehöga betyg och är lite besviken på att jag som vuxen inte för tillfälle att använda dem mer. 

Vilka var dina bästa och sämsta ämnen?

 Jag har lätt för alla ämnen i skolan men speciellt språk och idrott. Matte däremot har jag aldrig riktigt förstått. 

 Utbildade du dig efter gymnasiet?

Japp, direkt efter gymnasiet läste jag idrottsveenskapliga programmet och sedan till lärare. Jag älskad att plugga och lära mig nya saker och har ca 800 högskolepoäng i olika ämnen.  

Vilket var ditt allra första jobb?

Jag jobbade som domare i handboll länge men mitt första jobb som var vanligt var typ kontorsaassistent. 

Vad har du mer haft för yrken?

 Jag har jobbat som personligtränarw och instruktör på gym, senare också lite halvchef på gymet med ansvar för personal och scheman. Jag har jobbat på tidning och som översättare. Har också jobbat på Ica och som lärare.  

När hamnade du i den banan du är i idag?

När jag flyttade hit hade jag tröttnat på träningsbranschen och sökte mig till lärarjobbet igen och på den vägen är det. 

 Vilken är stunden då du liksom visste att du är på rätt väg?

 Jag tror inte det funnits en stund men när eleverna förstår eller man känner den där kontakten med andra människor då vet jag att jag är på rätt väg. 

Vad brukar du få höra att du är bra på i ditt jobb?

 Av flera av varandra oberoende personer har jag fått höra att jag är prestigelös. 

Vilka är dina sämsta sidor på arbetet?

 Att jag har hett temperament, absolut inte mot elever och personal utan mot kollegor och chefer. Jag vill att det ska vara så bra som det bara går och bli arg när folk inte vill samma sak. 

 Tre saker du är extra stolt över att du gjort i ditt jobb?

1) jag hjälpte en kvinna att återfå vårdnaden om sina barn (jobbade som stödperson åt nyanlända invandrare). 

2) fick en hel sfi-klass att läsa Jane eyre och de älskade det! 

3) att många av mina elever tycker att jag är trevlig och duktig på mitt jobb. Att jag har lätt för att få kontankt med dem. 

 Vad går ditt jobb ut på mest?

Just nu, fundera på hur man bäst lär ut saker och vad som är relavant att kunna i olika ämnen. Och sedan diskutera det och skriva det på komplicerad myndighets tyska. 

Vad skulle du vilja jobba med om du inte gjorde det du gör nu?

Jag vet inte. Jag funderar ofta på vad jag ska göra i framtiden. 

 Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig? 

Jag jobbade som telefonförsäljare en vecka och hatade det! Usch verkligen hatade! Så jag säger telefonförsäljare.  

Vad gör du om fem år?

 Då är jag föräldraledig igen.  

Vad gör du när du är 60 år?

 Då är jag pensionär och gör Pensionäriga saker. Typ åker på cykelsemester, odlar saker och spelar bridge. 

 

Inbillad ensamhet 

I måndags var jag lite panikslagen över min mammaledighet. Lixom, shit!, ska jag vara hemma i nästan ett år!?!?! De flesta jag lärt känna här är via jobbet men under sommaren så har vi inte hörts så mycket. Semestertider och så där.

Men så i måndags så fick jag för mig att vi inte var vänner på riktigt. Lixom att vi bara umgicks för att vi jobbade tillsammans men att hon inte riktigt tyckte om mig. Så jag smsade henne och fick inte svar direkt. 

Jag blev så ledsen. Målade upp bilder och funderade på vad jag gjort henne för dumt i flera dagar, hade sån där ångest-ont-i-magen ni vet?! 

Men igår var hon och två andra kollegor hos mig och fikade. Så mysigt och precis som vanligt. Jag hade så klart bara inbillat mig allt det där. Att vi inte var vänner och så. Är ni fler som kan göra så där? Verkligen måla fan på väggen! 

Tandläkare i Tyskland 

Ganska ofta tänker jag Att en gång i tiden var Sverige ett föredöme med socialförsäkrings systemet, barnbidrag, skola och sjukvård etc. Men någonstans på vägen blev Sverige så himla nöjt med det och har därför suttit på sina arslen och andra länder har gått om, vårt socialförsäkrings system har inte alls utvecklats med tiden, men vi vägrar erkänna att andra länder är bättre eller har bra idéer. 

Så här funkar tandläkaren i Tyskland. Precis som med Läkare är tandläkare privata och har en egen klinik, de flesta är anslutna till sjukförsäkringssystemet men inte alla. 

Tandvårdsförsäkringen är statlig och till för alla medborgare. I försäkringen ingår det som anses nödvändigt men inte mer än smärtstillande, lagning med amalgam, två undersökningar per år och en borttagning av tandsten. Vill du ha lagning med annat än amalgam så får SU bekosta det själv. 

Ska du göra något större ingrepp som krona eller löständer eller så får du ansöka hos försäkringskassan för att få bidrag. 

Tyvärr hade inte min tandläkare i Tyskland någon tid att dra ut min tand förän 3 oktober så jag bokade in mig hos min tandläkare i Sverige om en vecka. Där är ingenting gratis… 

« Äldre inlägg

© 2016 Tjejsnack by Alex

Tema av Anders NorenUpp ↑