• Barn & gravid

  Nils diagnos – särbegåvning

  Nils har under hösten fått en diagnos. Nämligen särbegåvning. Jag tycker inte alls om det ordet för att den uttrycker att man är bra på något och that’s it. Men för oss är det annorlunda.

  Nils har alltid varit ett ”vuxet” barn. Han har i princip aldrig lekt med jämnåriga utan dragit sig till de som varit äldre. Han har ju varit ett endabarn så för oss har det inte varit så konstigt. Vi har också haft filosofin att Nils får följa med oss hit och dit och det har han alltid gjort med bravur. ”Uppfört sig exemplariskt”. Men på andra delar av livet var det varit skitjobbigt.

  Förskolan är ett sådant ställe där det aldrig riktigt har fungerat för Nils. Han har saknat anknytning till fröknarna. Han har aldrig tyckte att det varit roligt där. Han har upplevt det som rörigt och tråkigt. Han har inte velat delta när de gjort saker gemensamt utan då valt att ställa sig vid sidan av trots att det är något han egentligen tycker är kul när vi gör det hemma.

  Vi har tänkt att han helt enkelt inte trivs och är ”mammig”. Men under hösten blev det ännu en kulmen på allt detta med tårar och otrivsel på förskolan och jag kände att jag inte orkar detta mer. Det tog slut. det vi sökte hjälp för är hans ångest-problematik. Han har ångest för döden, sin egen död och känner mycket ångest kring ja mycket i livet.

  Vi fick hjälp av en kurator som hänvisade oss vidare och hit och dit. Den första bedömningen vi fick var att han var ”kognitivt äldre än sin fysiska ålder”. Att han tänker och drar slutsatser på ett annat sätt än jämnåriga. Vi tänkt egentligen inte mer på det. För Nils har alltid varit ”före” i utvecklingen (precis som många barn är). Människor blir ibland imponerade och ibland frågande till vad Nils säger eller gör men detta har jag tänkt är något folk blir av ”alla” barn. Vi är vana med Nils helt enkelt. Vi utgår från honom som en norm.

  Jag fortsatte prata med min psykolog kring hur jag kunde hantera Nils och hur ett kognitivt tänkande kunde ge Nils ångesten han hade. Det är en sorg att leva med en femåring med det psykiska måendet. Min psykolog föreslog att vi skulle göra ett test för att fortsätta utredningen (Wisc) och det gjorde vi. Resultatet blev att Nils fick en särbegåvningsdiagnos.

  Jag fortsätter lite senare i veckan med vilka utmaningar vi har och hur vi försöker tackla det.

 • vecka

  Vecka 2

  Jag ska börja jobba lite. Det känns tudelat men ör något jag vill. Vi ska pussla lite fram till mars när v går på helg föräldraledigt. Jag mår bra av att jobba. Att träffa folk och få känna mig nyttig. Tänka. Men det är alltid lite vemodigt att lämna sitt barn. Till hösten när Nils börjar skolan så vet vi inte än om jag kan jobba så jag ska njuta av detta.

  Annars? Ja pandemin härjar på. Vi ska kolla Nils längd och vikt hos BVC. I höstas var han ”överviktig”. I helgen ska Nils på utekalas hos en på förskolan. Spännande. Paket ska köpas och sånt. Det ör väl typ det.

  20212020

 • Funderingar,  Resor

  En resa i månaden 2022

  Vilka år vi har haft. Var ska man ens drömma sig efter att varit hemma så mycket? Prickade ju en resa på min drömlista för 2021, jag känner mig mycket tacksam för det. Vi drömmer vidare i alla fall!

  Januari

  Istället för att gå i idé och bryta ihop tar vi på oss underställ och åker till Hamburg. Jag vill strosa längs hamnen, dricka något varmt och gå på miniatyrland. Äta god mat, sova på hotell och sedan åka till havet.

  Februari

  Majken fyller ett år och jag drömmer om att fira det med en enorm fest i Stockholm. För Nils hade vi ett stort namngivningskalas men pga covid blev det inte så för Majken. Jag har hela tiden tänkt att ett stort ettårskalas blir hennes kompensation så jag drömmer vidare om det.

  Mars

  Detta är skidåkningsmånaden. Mot Verbier! Här finns det så sjuktbra skidåkning och en grym afterski. Men vi nöjer oss med att äta på goda restauranger. Cheese please!

  April

  Vi ska till England. Till en liten håla (i engelska mått mätt) för att träffa barndomsvänner. Jag tänker mig att solen skiner. Att vi åker till havet, äter fish and chips, badar i badhuset, går på akvarium, strosar genom stan och besöker national railway museum.

  När vi var i Hull sist.

  Maj

  Jag är ju delvis uppvuxen i Italien och jag saknar det så. Maten, människorna och mentaliteten. Tänk att få 25 grader och blommor överallt! Ljuvligt! Se till huset, träffa vänner och må gott. Hoppas verkligen det blir verklighet i år.

  Juni

  Vi ska till Sthlm i juni och tänk om vi kunde åka upp till Luleå och se midnattssol, igen. Vi passar på att besöka tågmuseum och Gamlestaden igen. Men främst njuter vi av sol och frisk luft.

  Juli

  Jag vill känna havet och värmen så vi åker till Athen. Athen var mitt första resmål dit jag åkte själv, minns att jag var livrädd och knappt sov den natten jag var där ensam, men nu tar vi revansch och känner doften av het asfalt och sand från Akropolis innan vi tar en båt ut på havet och bad. Och så ska jag äta sjuka mängder tzatziki.

  Bildkälla.

  Augusti

  Västkusten, vi tog oss till Trollhättan i fjol och jag kände en sån stark saknad. Liseberg, Alfons Åberg, Slottsskogen och mina släktingar i Gbg blir en start innan vi åker norrut längs med kusten.

  September

  Vancouver – att se träden ändra färg i Canadian Rockies, dricka varm choklad på något mysigt ställe, utforska en stad med museum och kultur samtidigt som vi träffar Vs släktingar. Det låter väl drömmigt? Ja det tycker jag!

  Bildkälla.

  Oktober

  Vi packat böcker och mat och hyr en stuga i Colmar. Så är vi ute hela tiden. Vandrar, läser och njuter av lokala viner. Är tillsammans. Andas och förlänger hösten,

  November

  Amsterdam, hur är läget där? Strosa runt, julshoppa och se havet. Jag måste lägga in mycket mer hav i mitt liv. Se anne franks-hus är en dröm för mig, passar på när jag är i närheten.

  December

  Även fast jag alltid drömmer om en vit jul med våra egenskapade traditioner åker vi till Belize och ignorerar helt en traditionell jul till förmån för vita stränder, tropiska hav och grillad mat.

  Bildkälla.

  2017

  2018

  2019

  2020

  2021

 • Resor,  Sverige

  Mellandagarna

  Livet är lite av ett vakuum. Ibland känner jag att jag mår fint och ibland bryter jag ihop i ångest. Men snart ändras det. Inte kanske mitt mående på en sekund men livet. Mellandagarna spenderade vi i köping där vi hyrde en mindre herrgård med några vänner. Det var slöa men fina dagar.

  Åt gott!
  Var på vallby friluftsmuseum och åt otroligt god lunch!
  Där fanns ett ordmuseum!
  Fick ett nytt spel som vi spelade. Så roligt att även Nils älskade det här spelet. Vi börjar sakta landa i hans behov, eller senare förstå att det vi tänkt och gjort hela hans liv varit rätt för honom men nu har vi en diagnos att ta hänsyn till. Vill ni höra mer om det?
  Jag var trött de här dagarna. Trött i själen på något vis och försökte samla energi. Köpte en lättsam bok och försökte hitta glädjen i att läsa. Det var mysigt.
  Majken var helt hänförd av korna som bodde granne med oss.
  Jag är less på vinter. När energin är låg och kroppen trött då vill jag ha sommar och slippa frysa. Men så klart alltid trevligt att få vara i skogen vi grillade korv och hade det mysigt.
 • vecka

  Vecka 1

  Ska jag skriva de här listorna? Kommer jag göra något i år? Är de intressanta att läsa?

  Årets fösta vecka bjuder i alla fall på fortsatt besök från Sverige. Vi ska göra vår year compass och träna lite men mest bara hänga runt i myskläder. se på tour de ski och snacka skit. Och dricka kaffe. Ljuvligt med sånna vänner.

  Vi är lediga hela familjen och spenderar tid tillsammans innan vardagen drar igång igen. Men det är ganska kravlöst. Vi bara är. Ser på film. Vi såg Harry Potter och de vises Sten och sing 2 förra veckan, och tar gärna emot fler filmtips.

  2021

 • Girlytalk

  Året 2021

  Hur skulle du sammanfatta året med bara ett ord?
  O-speciellt

  Vem saknade du under 2021?
  Jag saknade mig själv. Eller alla. Jag har varit mycket ensam och ammat. Försökt landa i att jag är två barns mamma och hitta mitt nya (?) jag. Tror inte jag har lyckats än.

  Vad spenderade du mest pengar på?
  Mat. Har knappt spenderat pengar. Vad finns det att köpa? Ja men det blir nog mat.

  Vad lärde du dig under året?
  Att saker måste få ta tid. Läka ut och filosofera under en längre period är inte fel. Utan kanske snarare rätt.

  Vilken är den störta förändringen du gjort under året?
  Majken är min största förändring. Annars är det något diffust i mig som sker som kanske ändrar mig, vi får återkomma till det under nästa år.

  Vad har du haft/gjort för mycket under året?
  Tid utan vänner. Tid att tänka. Tid som andra prioriterat åt mig. Vill känna mig friare nästa år, kanske främst fysiskt (mindre låst vid barnen).

  Vad var favorit resemålet under 2021?
  Vår natt i Trollhättan och dagarna i Värmland.

  Vad är du mest stolt över när du blickar tillbaks på 2021?
  Att jag överlevt. Att deppighet, ångest och ätstörning känns som ett kapitel jag börjar stänga.

  Vilken var årets drink?
  Ja vad har jag druckit egentligen? Cola. Nu i julhelgen goda röda viner, slurp!

  Vilken var årets låt?
  I was Made for loving you – kiss

  Vad fick dig att gråta?
  Har gråtit så mycket i år. Av utmattning, ledsamhet men också av stolthet.

  Vad fick dig att skratta?
  Mina barn, så knäppa och Nils har en så rolig humor just nu.

  2021 var även det lite speciellt, påverkar pandemini fortfarande ditt liv?
  Pandemin påverkar fortfarande mitt liv ganska mycket, vi jag till och från väldigt mycket regler och begränsningar här. Min man jobbar hemifrån, Nils dagis är stängt till och från och jag träffar knappt vänner. Jag längtar så efter att få ha en vanlig vardag med mindre fokus på munskydd, vaccin och handtvätt.

  Vad är du stolt över att du lyckades med under året?
  Amma. Jag grät och jag var sååå nära att ge mig men det gick och det är jag så galet stolt över.

  Vad tar du med dig in i 2021?
  Att det är vännerna som är det viktiga. De är vad jag saknar, umgänget med andra. De stora resorna och äventyren är ljuvliga på sitt vis men det är det lilla i vardagen jag vill ha tillbaka.

 • Girlytalk

  Julafton

  Dan före Dan och tillslut fick vi Nils i säng. Den förväntan som byggts upp senaste veckan var inte att leka med och jag kände mig faktiskt orolig på om vi kunde infria alla hans drömmar och önskningar, sånt är viktigt för mig. granen var klädd och den sista maten, det vi hade glömt alltså, hade inhandlats.

  Obs! Det ligger inget barn under maten!

  Vi vaknade eller blev väckta strax efter 06 av Nils, vi tog oss ned och hade en magisk stund vi tre vid granen där vi spanade in diverse paket. Vems är vems?

  Morgonklapp öppnades, frukost åts och sedan gick vi ut. Vilken ynnest att få fira en vit jul med sol!

  Majken sov så gott i vagnen. Det var -13 ungefär.

  Det visade sig att Nils var en naturbegåvning på att köra drönare. Helt otroligt!

  Så kom det några till och vi åt julbord. Vi äter alltid julbordet till lunch, det är lättare för mig så. Och sedan bänkade vi oss för Kalle Anka. Och godisbuffé!

  Och sedan äntligen var det dags för paketen. Jag tycker att det är så mysigt. Att man öppnar en intaget och att allt är så förväntansfullt och glädjefyllt. Klapparna gick hem och alla var glada. Sedan gick vi ute i skogen med ficklampor. Så härligt med lite extra rörelse och frisk luft.

  Jag känner mig så lugn och lycklig. Trygg. Fridfull och avslappnad. Det här är mitt gäng, min plats på jorden. Jag har två fantastiska barn och en man. Fina vänner och ett gott liv. Jag har skapat det här och den julafton vi valde är magisk. Tack fina fina vänner för det.