Tjejsnack by Alex

En del av Girlytalk

Bryta ihop hos gynekologen

Så… spiralen är ute nu. Det tog 1 min att ta ut den. Och det gjorde inte ens och. Alltså i själv utförandet. Besöket tog lite längre pga bröt ihop fullständigt över att säga att jag ville bli gravid.

Hur kan jag vilja det?! Fy fan vad dåligt jag mådde. Allt kom lixom tillbaka när jag var i de lokalerna och när den underbara mjuka varma barnmorskan som skulle ta ut den frågade “är du missnöjd eller önskar du barn?” Då kom hulkgråtandet och benen lixom vek sig.

Varför gör jag detta mot min kropp?

Tror inte barnmorskan var beredd riktigt på den reaktionen. Det var inte jag heller så. Men hon var så bra. Älskar äldre människor, på sånna positioner. Som en varm mormor som vill ens bästa.

För alltid 25 år

Nu i dagarna är det 10 år sedan min bästa vän dog. Det finns så klart ett tydligt före och efter. Före när vi pratade i telefon varje dag, när jag var någon annan. Nykär i min exman. Hel. Fysiskt hel. Boendes i norra Sverige. Hon hade en bäbis och en till på väg.

Och så efter. Den kompakta tystnaden mellan oss. För vad säger man till någon som är död?

I början tänkte jag på henne varje dag. Varje sekund hände det något som jag ville delge henne. Jag kände mig så otrygg, vilsen och ensam.

Jag kan inte förstå att 10 år har gått. Att jag är över 30 år medan hon för alltid är 25. Jag ser på hennes underbara dotter som blivit 14 år. Och ser ju så klart att tiden går. Men saknaden och det där enorma hålet hon lämnade efter sig är suddigt. Inte lika skarpt i konturerna längre.

Det finns ingen att prata med, ingen att skratta med i sanden, gråta mot i sängen, ingen att dela alla smådetaljer med. Samtidigt har hon under de här 10 åren blivit en del av mig. Hon är alltid här. Alltid sitt bästa jag. Alltid på min sida. Och alltid 25 år.

Boktips: när hundarna kommer – Jessica schiefauer

Den här ungdomsboken är superbra! Det finns massa saker att filosofera över och känna igen sig i.

Även om boken handlar om ett hatbrott så är det sekundärt. I fokus finns kärleken. Jag skulle dock inte hålla med om att de älskar varandra bort vett och sans. Däremot en tjej som blir utnyttjad och får livet förstört av en kille. Men så hade jag nog inte tolkat den som tonåringen.

Jag hade nog tyckt att det var rimligt att hon ger upp hela sitt liv för killen och hur fint det är med förtroendet han ger henne. Men nu som vuxen känns det annorlunda.

Jag gillar böcker med olika bottnar och som böcker funderingar.

Den som vill läsa en språkligt lättsam bok men med ett ganska jobbigt och djupt innehåll bör verkligen läsa den här.

Hemma med sjukt barn

Jag är hemma med Nils idag. Och igår. Vi tittar massor på tv och vilar. Leker lite. Målar och vattnar blommorna. Sedan tar energin slut och så tittar vi på tvn igen. Nils nyfunna favorit är den magiska skolbussen. Uppmuntrat också att han ser den typen av program där man kan snappa upp saker att lära sig.

Är själv lite lätt förkyld och försöker mota bort det genom detta te. Vet inte om det funkar och det tog ett tag för mig att börja gilla det men med lite honung och extra apelsin är det gott!

Nej förutom att underhålla Nils är min plan för idag att tvätta och läsa. Önska mig lycka till!

Minimalistiskt (?) mattänk

Även om det pratas mycket (i Sverige) om hur flygandet ska slopas och flygskam osv. Eller att det ska vara veganskt. För att rädda jorden. Och jag håller ju med om allt detta. Att jorden måste räddas och att flygning förstör jorden. Men matindustrin och klädindustrin är ju också riktiga miljöbovar. Klädindustrin kan ni läsa om bland annat här.

Så att ha en köpfri början på året handlar om så mycket mer för mig än vad jag skrev om i mina mål. Att verkligen fundera över vad vi behöver och undvika impulsköp. Utnyttja det jag har. Planera inköp. Faktiskt så är det ganska skönt. Att inte ha ögonen öppna för fynd eller söka efter vad vi “behöver”. Bra för plånboken och bra för miljön.

Så jag försöker göra samma sak för maten. Lite som en utmaning för att se hur mycket lättare och billigare vardagen blir när jag planerar mer. Alltså jag har inte en köpfri period på mat men äter ur frysen och kylen. Planerar påfyllningen noggrant.

Det är svårt att rädda världen med enorma steg på en gång. Men med små steg i början känns det lättare. Och vinningen är på flera plan. Miljömässigt, ekonomiskt och tidsmässigt!

En bokreflektion: diamanter är för evigt – lauren weisberger

Detta kan man inte kalla ett boktips, för återigen gav jag upp efter drygt 100 sidor, och det kommer heller inte handla så mycket om själva boken.

Den här boken har jag sparat för att den var så rolig att jag ville läsa den igen, den har varit utlånad i några år och nu kom den tillbaka. Ja men en rolig bok är ju aldrig fel.

Den här boken köpte jag 2010, så nästan för 10 år sedan. 10 år mer erfarenhet. Och med de 10 åren har boken blivit dålig. Så märkliga karaktärer och extremt stort fokus på utseende. Den tjocka tjejen på 30 år väger tex 43 kg! (Hon måste vara typ 30 cm lång då!)

Att bli äldre och starkare och klokare är det bästa jag vet. Jag är så tacksam för hur livet blev efter 25. Jag vill bara berätta för alla ungdomar jag möter att livet är bättre sen! Jag kan verkligen inte förstå hur den här boken var något bra i mina ögon, men jag har respekt för att jag tyckte det och är tacksam för att jag ändrat mig.

Det där med digitala hjälpmedel

Ika funderade över mobil och surfplatta och sin son och undrade hur andra ställer sig precis som ika skriver försöker jag surfa mindre själv. Jag använder mobilen till många bra saker som jag inte gillar men slösurfandet det finns ju också där och det övar jag bort. Jag påminner mig om att det är bättre att Nils ser mig med en bok eller papper och penna för det är något jag vill uppmuntra eller helt enkelt lyxen i att jag bara är med i leken.

Vi har en chrom cast och det är bättre för oss att Nils “tittar” på tv än mobilen. Han sitter mer avslappnat och rör sig mer när han ser på tv. Han blir också lättare distraherad från leksaker eller aå när det är tvn som är på och springer iväg. Längre ifrån kanske är bättre för ögonen också?

Vi är noga med vad Nils konsumerar. Det finns massa appar han tycker är roliga, vill ni ha tips? Och han ser bara på svenska eller engelska program för att öka på språkinlärningen. Inga babblar eller sånna program utan program med händelser han tycker är spännande och kan följa.

Vi har aldrig med oss iPad eller telefon på restaurang. Där tar han ibland med sig leksaker men annars brukar vi försöka prata och Nils har lärt sig att fråga “vad har du haft för roligt på jobbet idag, mamma?” Och andra sociala frågor. Det tror jag man missar om man har näsan i något digitalt.

Flyg däremot och längre resor. Då lyssnar vi på musik, läser pixiböcker och tittar på telefon/platta. Film eller spel.

Jag tror att faran med telefoner, för både vuxna och barn, är avskärmningen. Man stänger av och blir helt inne i telefonen. Hör eller ser inte kontaktförsök från sina barn (eller föräldrar) och ska bara göra eller se lite till.

Nils är också superduktig på att lämna ifrån sig telefon/platta när han är klar. Eller när vi säger att det är klart. Så mobilen är bra, för barn och vuxna, men vi behöver gränser.

« Äldre inlägg

© 2019 Tjejsnack by Alex

Tema av Anders NorenUpp ↑