Tjejsnack by Alex

En del av Girlytalk

Konservering av sommar pågår 

Vintern som just gick var den tyngsta i mitt liv. Jag älskar ju vintern! Men fy fan vad det var mörkt och rått och snöfritt och en bäbis som inte sov alla typ. Jag var så fruktansvärt trött och under isen. 

Därför, alltså av rädsla för ännu en ändlös vinter, konserverar jag sommaren nu. Eller ja, har gjort ett tag. Jag fryser in så mycket jag kan av allt. Hittills är det jordgubbar, rabarber och svartvinbärsblad som fyller frysen men jag hoppas också att svenska blåbär ska göra dem sällskap. Jag har noll motivation för bakning och saftande just nu, Nils sover ju fortfarande ganska lite på dagen, men älskar att frysa in. Tänka att vi kan göra rabarberpaj i november eller jordgubbssylt i februari det gör mig så glad. Rik känner jag mig. 

En sak som jag gjorde i våras var isbitar med syrener. Det luktar inget utan känns bara så himla somrigt och lyxigt. Ska ha dem på jul typ. Kommer finnas för en dag hela hösten om så händer. Ett lätt och snabbt pyssel även för oss som har små marodörer. 


De ligger alltså i en plastpåse i frysen nu. Så fint! 

Världens bästa barn 

Varje gång vi umgås med andra barn så känner jag att Nils är världens bästa barn. Alla kategorier. 

Han är inte speciellt skrikig vilket jag älskar. Däremot kan han ju bli arg och sur och grinig men det är sällan han lixom bara står och skriker. 

Det är lixom aldrig fel på det andra barnet heller utan som nu i helgen så kan jag älska det andra barnet djupt. Men jag känner att jag är den mamma jag vill vara och det har format den son jag vill ha. Och jag älskar den känslan! 

Dock är Nils helt slut av allt umgängen i helgen så nu blir det några lugna och ensamma dagar innan vi drar iväg på semester! 

Att trösta en pojke 

Under min uppväxt typ till jag var strax över 20 hade jag ingen rätt till mina känslor. Med min familj så var det alltid min pappa som bestämde vad vi skulle känna. Han bestämde när vi gjort fel, skämde ut oss till vi började gråta och sedan skulle vi vara glada igen. Blev vi knte glada tillräckligt fort så skällde han mer. Jag fick aldrig vara trött, ledsen eller lycklig utan min pappas medgivande. 

Killar är ju oftare där idag. Har färre uttryck för sina känslor. Många känslor samlas ihop till ilska och våldsamheter. Det gör mig ledsen och jag tänker att det är en förlust. 

Med Nils försöker jag därför uppmuntra att han har könslor utan att kanske uppmuntra känslan. 

Tex om han ramlar och blir ledsen så tar jag upp honom och säger ”jag förstår att det där gör jätteont” och håller om honom till han slutar snyfta. Jag vill att det ska vara okej och även om det är jag som höjer rösten så att han blir ledsen så kan jag ju förstå det och bekräfta att han känner ”rätt”.

Men just på grund av att jag tycker att det är viktigt att trösta på ett sätt där man ger barnet rätt till känslan så vill jag gärna att det är typ jag eller V som tröstar, vi gör ju så klart lika. Idag hade vi en sits där Nils skrek hysteriskt och Vs pappa försökte tvinga honom ur min famn till Nils farmors. Sånt ör jag allergisk mot. Är Nils ledsen och sökt tröst hos mig så är det min plikt och skyldighet att trösta och ge kärlek. Visst jag fick äta lunchen kall men jag fick också 15 pussar över hela kroppen. Belöningen! 

Ett omskakande möte 

Igår var jag ute och träffade elever för en referensgrupp jag behöver till hösten. Jag gör den här veckan en kort kartläggning för att se så att jag får en blandad grupp. En intervju brukar ta, beroende på hur dålig de är på tyska, 5-10 min. Vi pratar kort om deras skolbakgrund, vilka språk den kan prata, skriva, läsa, först och väldigt lite om familjen situationen och vad de tänker om utbildning i allmänhet. 

En av dessa kvinnor satt jag med för länge. Helt fascinerad. Henne ska jag berätta om nu. 

När kvinnan kom fram till mig gissade jag snabbt att hon var i min ålder, hon visade sig vara ett år äldre än mig, 34 år. Hon berättade att hon kommit hit från Syrien och studerat tyna i snart ett år men varit i Tyskland i två. ”En månad efter att jag kom hit födda jag mitt barn”. 

Det var hennes femte barn. Nu är hennes man pappaledig så hon får studera. Jaha sa jag, och antecknade att hon bor med sin man och deras fem barn. ”Nej nej min nästäldsta dotter bor i Köln. Med sin man. Hon ska snart ha tvillingar!!” 


Jag kände att jag först inte fattade någonting. Hur kan en kvinna på 34 år, modern, i min ålder, gifta bort sitt barn på det här viset?! Men samtidigt kan jag ju så klart inte drömma henne. 

”Hon är 19 år. Jag bad henne att hon inte skulle gifta sig att hon skulle studera och göra roliga saker först men hon är ju myndig och kär så hon gör som hon vill”. 

Jag började räkna och insåg att hon fått barn väldigt ungt. Väääääldigt ungt. Hennes äldsta son är 21 år. Hon är 34 år. Och har varit gift i 22 år. 

Hon brann för barn och vill jobba på förskola eller som lastbilschaufför. Hon pratade om att barn inte ska vara någons fru och ta hand om sina svärföräldrar eller föräldrar utan bli omhändertagna. 

Kände mig chockad över mötet. Så stark kvinna. Så tacksam över att jag inte blivit bortgift. Att jag inte fick barn som 13-åring utan 33-åring. Galet vad olika öden vi kan ha. 

Sommarplanerlistan

Listan är stulen, helt utan dåligt samvete, från Jennifer. 

på vilka platser spenderar du din sommar? Först i München, sedan i Stockholm och därefter Italien. Vi var typ inte alls i Italien förra sommaren och jag längtar dit så mycket! Dofterna, maten, människorna! 

Hur länge är du ledig i sommar? 

5 veckor. Min absolut längsta sommarsemester någonsin vilket jag hoppas kommer betyda lugn och ro men troligen betyder det bara att jag försöker trycka in ännu mer. 


Skulle du vilja åka någon annanstans förutom de ställen du planerat? 

Jag kan ofta, typ jämt, känna en sorg över att jag missar så mycket av Sverige. Typ hela Sverige är fantastiskt. Göteborg, västkusten, Skåne, höga kusten, Norrbotten. Sverige är så jäkla dyrt och meckigt att resa i. Flygförbindelserna är svindyra och tåg är både dyrt och opålitligt. 

Hur ser din midsommar ut? 

En av mina bästa vänner med familj kommer och hälsa på. Vi ska väl dansa lite och äta och bara känna kärlek och trygghet. Det behöver jag nu. 

Vad innehåller dina bästa sommardagar? Bad! Älskar att bada. Detta blir ju första riktiga sommaren med Nils så jag ser framemot att fylla den med bad, glass, gräsänder bara fötter och förhoppningsvis läsa när han sover. Och frukt också. Älskar frukt på sommaren. Alltså älskar! Hetsäter frukt så det sprutar ur öronen. 


Hur bemöter du en regnig dag? Just nu, ganska dåligt. Nils älskar att vara ute så regn gör oss alla griniga. Därav Italien där det inte regnar så mycket på sommaren. 

Hur kommer den här sommaren skilja sig från den förra? 

Nils. Lite mindre tid i Sthlm men ändå massa tid på resande fot. Älskar det! 

Vilka spenderar du sommaren med? Nils och volker. Men ser så mycket framemot att lämna den pch träffa vänner. Prata, äta, sova, dansa och bara vara i ljusa eller varma sommarnätter. 

Har du någon resa inplanerad efter sommaren? Ja! Vi åker hela familjen till new York i slutet av september. Älskar att planera! Drömmer redan och längtat. Lever lite för mycket i framtiden jag vet! 

Husvisning! 

Happy önskade mer information om hur vi bor eller om huset. Jag tänkte därför presentera vårt hus, med alltvardagsstök så som V lämnade det på instagram. Det ligger uppe i 24 h på stories. 

Ni finner mig på @brulexandra

Boktips: berättelse om ett äktenskap 

Den här boken har fått så fina rescensioner och jag har sett framemot att läsa den så länge! Jag mer eller mindre sträckläste den på ett dygn, men det kan bero på att jag tillsist hoppade över alla sexscener. Ibland tyckte jag nämligen att det var mer av ”berättelse om ett sexliv” än ett äktenskap men å andra sidan är jag överlag ganska ointresserad av sex både i litteratur och film/tv.


Boken ger mig ont i magen. Den är verkligen ett långsamt utdraget farväl där den ena parten ser vad som komma skall men är oförmögen att stoppa det eller få den andra att komma till insikt. Det är en man som skriver ur sin frus synvinkel. Vilket är ett, i mina ögon, ovanligt berättar perspektiv och jag vet inte helt om jag tyckte om den. 

Boken berör jämställdhet men nja… Det är mest som att mannen är den typiska kvinnan och frun är den typiska mannen, det är inte jämställdhet. 

Jag kände dock i djupet av mitt hjärta att jag vill stanna kvar med V. Att jag älskar honom och att det är viktigt för mig att hålla ihop vår familj. 

Så vill du känna något. Kanske att du bör gå vidare eller aha är det så min fd partner tänkte eller ja… Kanske som jag att kärleken är värd att slåss för. Då är det en bok för dig och då finns den här eller här. 

« Äldre inlägg

© 2017 Tjejsnack by Alex

Tema av Anders NorenUpp ↑